RSS

Victima unui viol luptă pentru a schimba Afganistanul

06 iul.

Iată care este cel mai recent anunț pe care l-am primit de la organizația Avaaz (se ocupă cu strângerea de semnături pentru diverse petiții ce pot influența anumite decizii care se iau la nivel internațional). Citiți, iar dacă nu vi se pare normal ce se întâmplă acolo, puteți semna această petiție:

*****

Dragi prieteni,

Lal Bibi, o tânără de 18 ani din Afganistan, a fost răpită, violată şi legată de un zid timp de cinci zile de către un grup de ofiţeri afgani. După aceste evenimente cutremurătoare, Lal Bibi a găsit forţa şi curajul de a face ceea ce femeilor din Afganistan le este interzis să facă: să riposteze şi să îşi apere drepturile! Haideţi să ne alăturăm acestei tinere curajoase în lupta ei pentru dreptate!

Conform cutumelor, fiind victima unui viol, Lal Bibi este „dezonorată” şi are obligaţia de a se sinucide – aşa cum a şi declarat public că va face, dacă agresorii ei nu sunt aduşi în faţa justiţiei pentru a îi reda onoarea şi demnitatea. Autorităţile afgane tratează cazurile de acest fel cu neglijenţă şi se eschivează de la a îi pedepsi pe cei vinovaţi. Principalii suspecţi în cazul tinerei Lal Bibi nu au fost încă traşi la răspundere, în speranţa că atenţia comunităţii internaţionale asupra acestui caz va scădea. Lal Bibi pare a fi condamnată să fie victima acestei societăţi nedrepte în care în care femeile sunt batjocorite şi lipsite de demnitate, dar acum există o rază de speranţă!

În acest weekend, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia şi alte ţări implicate în planul de refacere a Afganistanului sunt gata să garanteze un ajutor de patru mii de miliarde de dolari pentru patria lui Lal Bibi – bani care vor asigura şi plata forţelor de ordine, deci chiar a celor vinovaţi de violul tinerei afgane. Un protest masiv din partea comunităţii internaţionale poate atrage atenţia ţărilor donatoare asupra acestui caz, condiţionând ajutorul de luarea unor măsuri urgente pentru pedepsirea violurilor şi apărarea drepturilor femeilor. Timpul curge în defavoarea noastră. Semnează acum petiţia urgentă pentru salvarea lui Lal Bibi! Petiţia va fi înmânată reprezentanţilor ţărilor donatoare în cadrul conferinţei de la Tokio.

https://secure.avaaz.org/ro/justice_for_lal_bibi_c/

O femeie violată este condamnată de societate şi trebuie să îşi curme viaţa pentru a reface onoarea „pătată” a familiei. Avem de-a face cu o situaţie absurdă: victima unui viol este condamnată în locul agresorilor săi. Tortura, umilirea şi abuzul o stigmatizează pe victimă şi nu pe agresori. Iar vocea ei este redusă pentru totdeauna la tăcere prin condamnarea la moarte! În mod miraculos, Lal Bibi şi familia ei au acum curajul să lupte pentru viaţă şi dreptate, cerând ca cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei şi pedepsiţi.

Finanţarea forţelor de ordine responsabile pentru acest viol depinde acum de ajutorul extern pe care Afganistanul speră să îl primească în cadrul conferinţei de la Tokio. Ţările donatoare pot şi trebuie să condiţioneze acest ajutor de restructurarea poliţiei afgane, care ar trebui să lupte pentru apărarea drepturilor femeilor şi nu să comită abuzuri împotriva lor!

Sute de femei din Afganistan sunt victimele „justiţiei tribale”, împărtăşind soarta lui Lal Bibi. Atât ele cât şi restul femeilor din Afganistan, ale căror drepturi sunt călcate în picioare zi de zi, urmăresc acum cu sufletul la gură reacţia guvernului afgan şi a întregii lumi faţă de gestul eroic al tinerei care refuză să moară în tăcere şi cere să i se facă dreptate. Haideţi să fim alături de ea! Semnează acum petiţia de mai jos şi ajută-ne să trimitem acest mesaj mai departe:

https://secure.avaaz.org/ro/justice_for_lal_bibi_c/

Lupta pentru drepturile femeilor este o luptă grea, o luptă împotriva barierelor culturale şi a baricadelor tradiţiilor, împotriva cruzimii şi asupririi, împotriva tăcerii şi resemnării. Împreună, am reuşit deja să câştigăm pe câteva fronturi: oprind uciderea cu pietre a tinerei Sakineh Ashtiani în Iran şi cerând dreptate pentru supravieţuitoarele torturilor şi violurilor din Libia, Maroc şi Honduras. E timpul să ne unim din nou forţele şi vocile într-un strigăt de ajutor pentru Lal Bibi şi pentru milioanele de femei din Afganistan ale căror speranţe sunt îndreptate spre noi!

Cu hotărâre şi determinare,

Dalia, Emma, Alaphia, Ricken, Laura, Antonia şi restul echipei Avaaz

 

Suntem martorii unor fapte abominabile, faţă de care nimeni nu poate rămâne nepăsător: Lal Bibi, o tânără de 18 ani din Afganistan, a fost răpită, violată şi sechestrată de un grup de ofiţeri afgani, fiind obligată acum, conform cutumelor, să îşi ia viaţa. Lal Bibi se poate salva doar dacă agresorii săi vor fi condamnaţi în justiţie. Un protest masiv din partea comunităţii internaţionale poate atrage atenţia asupra acestor orori, condiţionând ajutorul finaciar de patru mii de miliarde de dolari care urmează să fie garantat Afganistanului de luarea unor măsuri urgente pentru pedepsirea violurilor şi apărarea drepturilor femeilor. Semnează petiţia:

 

//

Reclame
 

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: