RSS

Anatomia rugăciunii

18 Noi

„Rugați-vă neîncetat”…

Una din cele mai importante activități de bază ale unui creștin este (sau ar trebui să fie) rugăciunea. Este rețeaua noastră telefonică dintre noi și Dumnezeu. Iar cum Isus Mesia ne-a dat exemple pentru fiecare din învățăturile Sale, la fel ne-a lăsat un model de rugăciune. Întrebarea este: câtă atenție acordăm cuvintelor pe care le rostim atunci când ne rugăm? Înșirăm o listă de cereri și pronunțăm cuvinte și nume cu care ne-am obișnuit? Trăim oare conversația pe care o purtăm cu Dumnezeu?

Dacă ne cercetăm cu atenție, observăm că fiecare avem un repertoriu specific. Acest lucru nu este o problemă, dar devine o problemă atunci când rugăciunile noastre nu au un destinatar bine conturat în mintea noastră. Trebuie să recunoaștem că deseori ne concentrăm să spunem o rugăciune frumoasă, cu cuvinte alese, care să obțină amin-uri de pe buzele celorlalți sau care să ne aducă mulțumirea că am participat la adunare. Dar cu atenția acordată Celui cu care vorbim ce se întâmplă?…

Când ascultăm o melodie, uneori doar o auzim, alteori o înțelegem (o simțim). Acordăm o atenție sporită cuvintelor, mesajului, structurii a ceea ce ascultăm, iar creierul nostru analizează semnificația acestora. Ceea ce Isus ne-a dăruit în predica de pe munte nu este numai un exemplu de rugăciune, ci și un exercițiu de atenție, o implicare activă a minții noastre spre Dumnezeu. Nu cred că cineva poate redacta o scrisoare către o rudă, de pildă, ascultând în același timp știrile la radio sau pe cei care vorbesc alături de el.

Haideți să analizăm puțin rugăciunea domnească și să observăm care ar trebui să fie structura unei rugăciuni. În primul rând se disting două părți: prima se referă direct la Dumnezeu și la caracteristicile Sale; iar a doua se referă la om și la ceea ce îl definește. Mai găsim ceva în Scriptură care este împărțit în aceleași două părți, și anume cele zece porunci. Primele patru stabilesc relația noastră cu Dumnezeu, celelalte șase ne învață legătura cu oamenii. Putem spune că Decalogul ne oferă lecții despre cum să trăim, iar rugăciunea „Tatăl nostru” ne oferă ajutorul lui Dumnezeu pentru a trăi. Rugăciunea completează Legea. De câte ori ne-am construit rugăciunile după modelul lui Isus și bazate pe cerințele poruncilor?

Privind mai departe, observăm că fiecare vers din rugăciunea de pe munte reprezintă puncte semnificative ce ar trebui să alcătuiască și rugăciunile noastre. Să vedem care ar fi acestea:

1. „Tatăl nostru care ești în ceruri…”

Primul lucru pe care îl face Mesia în rugăciune este de a recunoaște identitatea lui Dumnezeu și divinitate Lui: cine este El, unde este El…

2. „Sfințească-se Numele Tău…”

Se referă la imaginea Lui Dumnezeu și perfecțiunea Lui.

3. „Vie Împărăția Ta…”

Dorința noastră trebuie să fie aceeași cu cea a lui Dumnezeu, și anume ca împărăția Lui să vină și să cuprindă întreaga creație.

4. „Facă-se voia Ta…”

Rugăciunile pe care le facem nu trebuie să pună pe primul loc nevoile sau dorințele pe care le avem, ci să ne bucurăm că El lucrează în viețile noastre nu după cum gândim noi, ci după cum voiește El.

5. „Precum în cer așa și pe pământ.”

Acest vers punctează divinitatea și supremația lui Dumnezeu.

6. „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi…”

Reprezintă atât nevoile necesare vieții pe acest pământ, cât și lucrul esențial de care are nevoie un om pentru a trăi „toate zilele” și anume nașterea din nou. Dacă nu ai făcut-o până acum, „astăzi” ai ocazia să te predai Lui și să primești iertarea care a fost deja plătită de Isus.

7. „Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri…”

Este dorința noastră de a primi ajutorul de la Dumnezeu pentru a ne îmbunătăți pe noi și relația noastră cu cei din jur.

8. „Și nu ne duce pe noi în ispită…”

Astfel cerem protecție împotriva singurului lucru care ne poate vătăma viața veșnică. Acesta nu este diavolul, căci el nu are putere asupra copiilor lui Dumnezeu, ci ispita prin care el te face pe tine să te îndepărtezi singur de Dumnezeu și astfel să păcătuiești.

9. „ci ne izbăvește de cel rău…”

Iar acest vers cheamă ajutorul Tatălui Ceresc în lupta spirituală și cea materială.

10. „Căci a ta este împărăția și puterea și slava în veci.”

Și pentru că, atunci când te rogi trebuie să crezi că ai și primit, este bine să aduci laude și mulțumiri în acest „Post Scriptum” (P.S.) și să-i recunoaștem autoritatea și suveranitatea Sa.

Rugăciunea – singura modalitate de a lua legătura cu Dumnezeu, de a îmbunătăți relația cu El, de a da calitate timpului pe care îl trăiești. Haideți să nu ne mai rugăm din inerție, ci să ȘTIM ceea ce îi spunem Domnului, să dăm sens fiecărei părți din rugăciunile pe care I le  facem Lui. Doar am fost învățați de însuși Isus cum să ne rugăm. Iar rugăciunile noastre vor fi jertfe plăcute înaintea Lui.

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 18 Noiembrie 2011 în Meditații

 

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: