RSS

Practică

18 Oct

Am avut ieri parte de o experiență nouă și plăcută. Am fost undeva pe la biserica universală Harul pentru a începe practica pentru facultate. Eram cu un grup de colegi și, ca orice boboci, ne-am prezentat și noi pe acolo neștiind în detaliu la ce să ne așteptăm. Am fost repartizați la grădinița socială (cred că așa îi zice), 3 dintre noi la grupa mare, iar ceilalți 3 (aici fiind și eu) la grupa mică.

Problema e că profesoara noastră de psihologie ne-a spus abia DUPĂ ce am gustat din această activitate că lucrarea cu copiii este molipsitoare; după ce te implici, ajungi să-i îndrăgești. Ne-ar fi putut spune asta dinainte, să ne prevină măcar. Poate m-aș mai fi gândit o dată înainte de a face acest pas. Oricum, practica trebuie făcută, fiind parte din obligația structurată de facultate. Dar cu copiii care aproape că vroiau să plece cu mine și mă întrebau: „mai vii și mâine?” cum rămâne?

Adevărul este că persoanele cele mai dornice de relație și afectivitate sunt copiii. Au ceva magic în ei pus de Dumnezeu. Mai ales într-o astfel de grădiniță, unde fiecare vine din medii de viață diferite, au personalități și învățături diferite… și totuși, fiecăruia dintre ei îi place să fie mângâiat, băgat în seamă, să-i vorbești, să-i privești numai; dăruiește-le acestea și ei se vor simți speciali, vor simți că nu trăiesc singuri, ci că trăiesc cu adevărat.

Pe lângă asta, copiii sunt oglinda celor în preajma cărora stau. Prin ei, poți descifra și înțelege multe taine despre sufletul oamenilor. Un exemplu simplu este acela când îi vezi cum reacționează în preajma unui adult: pot depista foarte clar cum îi este inima acelei persoane în funcție de cât de mult se apropie cei mici de ea. Copiii simt inima, caracterul și firea omului și reacționează precum un magnet: fie sunt atrași, fie se îndepărtează.

Apoi, ei imită foarte repede comportamentul celor mari. Așa că ai grijă ce spui sau ce faci în fața lor, căci ei sunt cel mai performant radar al acțiunilor tale; așa vei fi dat în vileag în societate, când copil va face în public ceea ce faci tu în taină.

Știu că lucrul cu copiii nu se rezumă doar la a sta cu ei, a cânta un cântecel sau a recita o pozie… timpul petrecut cu ei nu cred că poate fi numit un timp de relaxare, căci nervii și îndelunga răbdare sunt puse la grea încercare. Dar pasiunea dedicării transformă dificultatea într-un miracol.

Anunțuri
 
Un comentariu

Scris de pe 18 Octombrie 2011 în Activități și evenimente

 

Etichete: , , , , , , ,

Un răspuns la „Practică

  1. Daniel Manta

    18 Octombrie 2011 at 10:53 am

    subscriu la ce ai scris. asa este. daca vrei sa te testezi stai in preajma copiilor. te vor testa cu bunatatea lor sau cu felul lor repetitiv de a spune sau de a face ceva.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: