RSS

Efectul mărturiei creștine în societate

09 Sep

În toată viața omului, una dintre cele mai mari împliniri ale sale, unul dintre motivele de a fi mulțumit este să vadă rezultatul muncii lui, să vadă că truda și acțiunile lui aduc rod. Acest lucru este o confirmare că eforturile lui nu au fost zadarnice, că trecerea sa prin viața aceasta pământească nu a fost inutilă. Aceasta este mărturia existenței sale.

Întreaga desfășurare a istoriei este un lanț de cauze și efecte. Orice acțiune realizată de un individ sau de un grup (comunitate, societate, națiune etc.) provoacă un efect, care la rândul său va deveni cauză pentru un alt eveniment. Prin urmare, ceea ce omul realizează în timpul vieții lui are efect ce poate fi vizibil când acesta trăiește sau după ce va părăsi lumea aceasta. După ce a fost creat fiecare fragment din Univers, Scriptura ne spune că „Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.” Evident, această retrospectivă nu pentru Dumnezeul Creator era necesară, ci pentru a ne sublinia nouă, oamenilor, cum a fost creația la început. Dar întotdeauna contează să poți vedea rezultatul, iar acesta trebuie să fie bun, după exemplul lui Dumnezeu.

Deoarece creștinismul a apărut după coborârea Duhului Sfânt, când a început propriu-zis activitatea apostolilor lui Isus, abia din acel moment poate fi vorba și de mărturie creștină. Prin definiție, cuvântul mărturie are două înțelesuri de bază: 1) declarație făcută de o persoană pentru a adeveri un lucru sau pentru a-și susține părerile; 2) dovadă, atestare. Ceea ce au făcut apostolii a fost să declare despre Isus că a fost omorât, că a înviat, că este Fiul lui Dumnezeu și că venirea Lui pe pământ a avut un rol foarte important pentru omenire. Ei au fost martori ai activității lui Mesia pe pământ, au spus mai departe ceea ce au văzut, iar în urma lor au rămas aceste mărturii care ne slujesc nouă astăzi drept învățătură. Întreaga Scriptură concentrează atenția asupra lui Isus, ceea ce ne dă posibilitatea de a o numi „mărturia despre Fiul lui Dumnezeu”.

Primul efect al acestei mărturii despre Cristos s-a văzut exact in acea zi a Cincizecimii: atunci Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor și au vorbit cu putere și în limbi diferite astfel încât oamenii care îi ascultau nu doar că au rămas uimiți, ci s-au simțit mustrați în cugetul lor, s-au pocăit de ceea ce erau și de ceea ce au făcut și au făcut legământ cu Dumnezeu prin botez. Ce au auzit ca și mărturie din partea ucenicilor le-a transformat viața, trăind cu o dorință nouă, cu un scop nou, după un model nou. Acesta este un efect al mărturiei creștine care se vede și în societatea de azi. Dintre cei care aud Evanghelia, care intră în contact cu prezența lui Dumnezeu, sunt schimbați. Mărturia creștină are putere transformatoare.

La polul opus, dacă mărturia nu îl prezintă pe Isus așa cum o face Scriptura, atunci aceasta încetează a mai fi o mărturie creștină, chiar dacă oamenii din societate o vor corela cu creștinismul. Mărturia poate fi manifestată atât prin cuvinte (mărturisiri cu gura), cât și prin fapte, activități realizate de o persoană sau de un grup. Privind în istorie, putem lua ca exemplu inchiziția sau diferite ordine cavalerești (teutoni, templieri etc.) care, în numele creștinătății, au săvârșit nenumărate ucideri sau fapte de ocară ce au lăsat o amprentă murdară asupra ideii de creștinism înaintea societății. Acțiuni nedemne luate de religii, culte, secte, marea schismă și războaiele dintre biserici, nu au făcut altceva decât să contribuie la această imagine pătată asupra creștinismului. Toate acestea au dus la teamă și respingere a conceptului de creștin de către societate. Mulți se proclamă astăzi „liber-cugetători” sau open-minded, ferindu-se, din nefericire, de învățătura cristică ce aduce cu adevărat libertatea.
Dezvoltarea pe plan spiritual a societății se reflectă și pe alte planuri asupra aceleiași societăți. Unul dintre acestea este dezvoltarea economică. De exemplu, fondarea Statelor Unite a avut loc pe principii scripturale. Primii coloniști al „Pământului Nou” au fost creștini care au migrat din Europa. Dorința lor a fost să consolideze o societate structurată pe învățăturile și experiențele relatate de Scriptură. Ca și urmare a acestui fapt, putem vedea astăzi cum Statele Unite reprezintă o putere mondială. Exact cum Dumnezeu promite în Cuvântul Său: „… căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; și Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.” (Deuteronom 5. 9,10)

Cum se poate ajunge la o mărturie creștină cu un impact pozitiv față de societate? Una din cele mai importante „instrumente” este puterea exemplului personal. Atunci când creștinii trăiesc și în fapte ceea ce mărturisesc prin vorbe, mărturia lor este demnă de crezare, va atrage atenția societății spre o trăire de calitate și o va aduce mai aproape de fundamentele biblice, de învățăturile lui Isus Cristos. Implicit, valorile morale vor ajunge la un nivel mai ridicat, iar efectele sociale și economice vor apărea ca și răspuns pentru apropierea de Dumnezeu, conform promisiunii: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6.33)

De aceea, mărturia creștină este importantă pentru societate. Imaginea pe care o reflectăm în lume ca și creștini îi poate apropia sau depărta pe oameni de Dumnezeu. Dacă vor dori să-L cunoască pe Creator, atunci ne-am îndeplinit misiunea pe care Isus ne-a lăsat-o: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh” (Matei 28.19). Deasemenea, „prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii pentru alții” (Ioan 13.35)
Acesta ar trebui să fie rolul mărturiei creștine, și anume de a răspândi în întreaga societate dragostea lui Dumnezeu, pentru Dumnezeu și care vine de la Dumnezeu.

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 9 Septembrie 2011 în Meditații

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: